1 (FREE) RUN – 01.01.2014

O virtute este cea care te poate scăpa de un viciu. Mai bine te concentrezi să faci ceva bun decât să te concentrezi pe a scăpa de ceva rău. În timp vei scăpa și de ce este rău. Exemplul sunt kilogramele în plus. Mai bine te apuci de sport decât să te abții de la mâncare. Nu mi-a plăcut niciodată abuzul culinar și bahic din ultima zi a anului, iar o metodă de a te abține  este să ai ceva bun de făcut pe data de 1 ianuarie.  O alergare în dimineața de 1 Ianuarie înfrânează pornirile vicioase din seara de 31 decembrie și elimină și surplusul caloric. Să începi anul cu o alergare cred că este un comportament virtuos și îți creează o imagine bună pentru anul ce vine. Așa a apărut 1 (FREE) RUN (pagina pe facebook 1 RUN ). O alergare liberă, de plăcere, într-un oraș liber, fără stresul și agitația dată de trafic.

În ultimii 7 ani am alergat pe data de 1 ianuarie. Îmi place să alerg la orele dimineții când toată lumea doarme. Este o senzație unică de liniște,  pace și armonie pe care o ai când alergi în orașul adormit. În 2013 am alergat de acasă, am trecut prin parcul Herăstrău, parcul Circului, am ajuns în Piața Muncii și am alergat și în parcul IOR. Pentru 2014 am discutat cu câțiva prieteni să facem o tură care să treacă prin toate sectoarele și prin parcurile importante ale capitalei. Nu am promovat ideea, tocmai pentru a avea un grup de pasionați ai alergării, nu pasionați de concursuri, premii, timpi etc..

Prima alergare liberă, fără organizare și alte povești de genul acesta, a anului 2014 în București a avut următoarele ingrediente:
-Prima alergare de grup care trece prin toate cele 6 sectoare ale orașului. (Cred că este o noutate pentru mulți alergători pasionați, un record, ceva de vis….Glumesc!)
– 28 de km
– 29 de participanți
– plecare la 9.30 de la statuia lui Charles de Gaulle, parcul Herăstrău (11 alergători au plecat din parcul IOR la ora 8.15)
– Am trecut prin 13 parcuri: Herăstrău, Kiseleff, Politehnica, Opera, Cișmigiu, Izvor, Carol, Tineretului, IOR, Național, Circului, Floreasca, Bordei.
– Fiecare a început traseul de unde a vrut și a terminat unde a vrut.
– Am trecut pe lângă puncte importante de vizitat în București: Arcul de Triumf (chiar pe sub el), podul Grozăvești (chiar pe el), Palatul Parlamentului, Stadionul Național
– Nu am avut numere, puncte de alimentare, taxă, cauze, obsedați de premii și viteză, comentarii despre organizare …..
– A fost o atmosferă superbă, un grup de alergători simpatici și entuziaști, un București liniștit, oameni simpatici, oameni darnici (în Parcul Tineretului am primit un fular cu România)

–          Momente inedite au fost destule. Un cetățean mi-a făcut cadou un fular cu România, fular care a ajuns la Alexandra Rotaru care locuiește în Coasta de Fildeș. Unii ne aplaudau, unii făceau glume pe seama noastră.

Ce putem face pe 1 ianuarie 2015? Aceiași alergare, pe același traseu. Ca noutate putem da niște ore la care ajungem în diversele parcuri și puncte de reper, pentru a putea prelua de pe traseu și alți alergători. De exemplu:  Plecare din Herăstrău 9.30 – Cișmigiu 10.30 – Tineretului  11.00 – IOR  11.30. Grupul din parcul IOR poate pleca la 8.15, pentru a face joncțiunea cu grupul principal la 9.30.

După o alergare de acest gen putem descoperi o altă față a Bucureștiului și poate ne vom descoperi și o altă față a acestui oraș minunat.

Fiind unul dintre primii promotori ai alergării de grup în Herăstrău, am avut un vis să ne strângem 100 de oameni la o alergare de grup. În 2013 cu ajutorul celor de la Nike am depășit acest număr. Poate în 2015 vom fi peste 100 de participați la 1 RUN pe 1 ianuarie. De data asta vom promova un pic mai mult această alergare informală.

PS. Pe 4 ianuarie, fiind în concediu cu familia la Bran, am făcut prima alergare montană pe creasta Bucegiului: Moeciu de Sus – Vf. Bătrâna – Șaua Strunga – Moeciu de Sus. Parteneri  mi-au fost Mihai Orleanu (pe tot traseul), Adi Bostan (el a avut un traseu mai lung Sinaia – Omu + traseul meu) + Silvia David, Cornelia David, Rose-Marie Itu și celebrul cățel Pes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *