„Run to become” – 100 de persoane la o alergare de grup în Herăstrău

Sâmbătă 10 noiembrie, la ora 9.00, în parcul Herăstrău, ne-am strâns la alergarea de grup săptămânală 104 persoane. Este pentru prima dată când sunt la un eveniment de alergare de acest gen și suntem peste 100 de persoane. Din 2009, de când, împreună cu Sergiu Buciuc, am organizat primele alergări săptămânale de grup din Herăstrău și poate și din România, încerc să strâng peste 100 de persoane la o alergare de grup. Am reușit să strâng peste 50 de persoane în Herăstrău și 42 de persoane la alergările de grup din cartierul meu.

Sâmbătă am alergat pentru alergare, împreună alți peste 100 de oameni.  Mi-am chemat mai mulți amici de alergare și așa ne-am strâns peste 100 de alergători. M-am bucurat foarte tare că cel puțin 10 dintre participanți au fost copii. Este frumos că puștii vin la aceste alergări de grup, care sunt sâmbăta dimineața la o temperatură de 6 grade.

De organizarea alergărilor de grup, de sâmbăta, din Herăstrău, se ocupa NIKE. O fac serios: trimit mesaje, cronometrează o tură de 7 km, publică timpii din fiecare săptămână, aduc apă, iar cei care vin de patru ori primesc și un tricou. I-am susținut foarte mult, deoarece sunt atașat emoțional de parcul Herăstrău. Ar putea fi un model pentru alte alergări de grup din oraș și din țară.

Faptul că ne-am strâns peste 100 de alergători este și un indicator de civilizație, de mod de viață sănătos. Alergarea a intrat în viața bucureștenilor, iar dacă mergi iarna, seara, prin parcul Herăstrău vei vedea oameni care aleargă.

O idee ar fi ca aceste alergări de grup, la care să participe mai mult de 100 de persoane să le organizăm lunar, în prima sâmbătă din lună. Astfel, chiar dacă suntem alergători singuratici, putem să dedicăm o zi de alergare în care să-i invităm în parc pe prietenii care nu alergă. În acest fel putem să facem cadou un lucru bun, simplu, care aduce transformări pozitive nebănuite în viața oamenilor. Un amic, Adrian Papuc, spunea că în Anglia se întâmplă acest lucru și că au și un slogan: RUN TO BECOME. Este într-adevăr un proces de transformare personală profundă pe care majoritatea celor care se apucă de alergare îl conștientizează foarte rapid, iar transformarea se face la nivel fizic, intelectual, emoțional și spiritual.

Cred în continuare că alergările de grup sunt cea mai simplă și de impact formă de a face sport. Iată de ce:

–          Se pot face oriunde. Se pot organiza în parc sau pe stradă,  nu ai nevoie decât de o porțiune de 30 cm lățime și un circuit de câțiva km. De un an și jumătate în cartierul în care locuiesc, de trei ori pe săptămână, adică luni, miercuri și vineri, de la 19.30 alergăm în cartier. Avem un circuit de 2.5 km, format din două străzi unde alergăm foarte bine.

–          Pot participa oameni de orice vârstă, sex, pregătire fizică etc. Am văzut oameni care alergau la 79 de ani, dar și copii de 6 ani care împreună aleargă cu adulții. În cadrul grupului de alergare se vor forma mici grupulețe care vor avea viteza optimă pentru toată lumea.

–          Nu implică efort de organizare. La început este nevoie de puțin efort, pentru a strânge 15-20 de persoane care să vină sistematic. La începutul alergărilor de grup din Herăstrău trimiteam prietenilor câte un email pe săptămână. Pe măsură ce locul devine cunoscut procesul se auto-întreține.

–          Au o putere fantastică în a-i motiva pe oameni să alerge.  Este interesant când vezi oameni mai în vârstă care sunt mai în formă sau care alergă mai repede.  Este un loc în care te poți simți în siguranță de câinii fără stăpân, dar și un loc în care poți fi provocat să-și crești performanțele. De multe ori am văzut copii mici care începeau să alerge când vedeau un grup de alergători.

–          Creează rutină. Iarna trecută, chiar dacă afară au fost într-o sâmbătă și –15°C, tot am venit la alergare 10 persoane. Mulți dintre noi am venit știind că vor mai fi și alții acolo.

Săptămâna trecută, miercuri 7 noiembrie, la ora 19.30, la alergare de grup din cartierul meu, când afară au fost 6 grade, am fost 4 adulți și 4 copii. M-am bucurat foarte tare, deoarece chiar dacă era frig, întuneric și o oră târzie, copiii au venit la alergare. Au alergat 2.5 km și au plecat acasă. Culmea este că pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor, tot alergarea ușoară este soluția cea mai bună. Inima copiilor se dezvoltă sănătos doar dacă este supusă unor eforturi ușoare. Unul dintre copii, care este vedeta străzii la alergare, pe nume Luca Spiridon, a terminat de două ori pe locul doi la Maratonul Internațional București, cursa copiilor, și de două ori pe locul 1 la Crosul Cartierului, eveniment unic în România, organizat pe strada Amintirii, din Cartierul Costeasca. Oare va ajunge atlet, va ajunge sportiv? Nu are încă 8 ani, iar sfatul domnului Silviu Dumitrescu, antrenor emerit de atletism, este să nu meargă încă la un club, deoarece poate să încapă pe mâna unui antrenor, care să-i omoare plăcerea de a alerga. Ce paradox, nu-l duce la antrenamente deoarece îl vei îndepărta de sport! Sunt tare mândru de alergările de grup din cartierului meu, unde vara ne-am strâns și 42 de persoane la o alergare de grup.

Cu cât vor fi mai multe alergări de grup în orașele mari, cu atât se va crea o cultură civilizată,  un stil de viață sănătos și din ce în ce mai mulții copii și adulți vor alerga.

Alergările de grup din București sunt susținute în principal de colegi din Ro Club Maraton, dar și de alți pasionați de alergare. Acestea se desfăşoară în:

–          Parcul Herăstrău – sâmbăta la ora 9.00, lângă statuia Charles de Gaulle

–          Parcul IOR – Cuza – duminica la ora 9.00

–          Parcul Tineretului – sâmbătă la ora 9.00

–          Parcul Moghioroș

–          Parcul Politehnica

–          Cartierul Costeasca (cartierul meu) – Strada Amintirii, colț cu Niagara – luni, miercuri și vineri de la ora 19.30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *