Ambasabori ai valorilor olimpice

Pe 14 august 2012 am participat la festivitatea prin care medaliații olimpici au primit câte o mașină de la Renault. Practic am primit această invitație participând la un concurs organizat de sponsor “Ambasador al valorilor olimpice”, prin care arătam cum sportul și valorile olimpice m-au îndrumat în viață. Am fost atras să particip la concurs și datorită faptului că pe 14 august 2012 este ziua de naștere a băiatului meu Andrei și astfel am putut să-i fac un cadou inedit: întâlnirea cu medaliații olimpici, pe care i-a văzut tot timpul la televizor în lunile iulie și august.

Le-am spus celor de la Renault că vreau să vin cu câțiva copii la ceremonie, dar mi-au spus că nu pot aduce decât un copil. Mă așteptam să fie mai deschiși la această inițiativă.  Intenția mea era să invit 20-30 de copii din cartierul Costesca, în care locuiesc, care participă la un proiect de inițiere în handbal început în luna iulie la școala din cartier (școala 182). Ar fi fost frumos ca acei copii din cartier să-i cunoască pe acești acești sportivi minunați și să facă sport și performanță în viață. Chiar în dimineața respectivă le spusesem acestor copii, înainte de antrenament, că proiectul cu handbalul are ca scop învățarea acestui sport, școală să devină campioană municipală în 2-3 ani și cel puțin un copil din cartier să ajungă să joace cu echipa națională de handbal la olimpiadă. Oricum, fiind ziua lui Andrei am zis că vom merge la gala de premiere împreună cu copiii invitați. Așa că, determinarea caracterizându-mi felul de fi, am ajuns la premiere cu 6 copii. Slavă Domnului că nu m-au dat afară.

 

La ceremonie au fost foarte mulți foști mari sportivi, oficiali, dar foarte puțini copii, practic în afară de copilul unui ziarist și cel al unui fost sportiv copiii cu care am venit au fost majoritatea. Mă întreb câți copii ar fi fost invitați la un astfel de eveniment dacă am fi fost în Danemarca sau Suedia. Cum poți să-i inspiri pe copii? Când ar fi putut să mai aibă ocazia să-i vadă pe medaliați la un loc? Acest lucru este specific României. Bine că nu am văzut mulți politicieni la acest eveniment.

M-am bucurat foarte tare că interacțiunea sportivilor cu copii a fost una foarte frumoasă. Primul pe care l-au întâlnit a fost Ivan Pazachin, poate unul dintre cei mai mari sportivi români, care pe lângă performanțele incredibile este și un om de un bun simț și caracter excepțional. Copiii au făcut poze cu medaliații, au luat autografe, au dat mâna cu ei și au întâlnit niște oameni determinați, curajoși, care i-au tratat cu respect și prietenie,  care au ajuns la excelență dând totul, care merită a fi respectați și sunt o sursă de inspirație pe care cu greu o mai găsim în societatea noastră și care le pot arată copiilor că deși nu ne naștem egali, toți avem șansa de a obține mai mult decât ne-am putea aștepta.

A fost foarte frumos când au fost scoși pe scenă și oamenii “normali” aleși ca “Ambasadori ai valorilor olimpice”. Sunt convins că toți cei de acolo aveau povești demne de a deveni surse de inspirație. Întâmplător am cunoscut o doamnă de 34 de ani, care mi-a spus poveste ei cu care a fost selectată. Mi-am imaginat că are legătură cu sportul, dar povestea este mai profundă. “Am învins cancerul”, mi-a spus.

La această întâlnire cred că au fost față în față Trecutul, Prezentul și Viitorul, iar cei șase copii care au venit cu mine vor purta valorile Olimpice cu ei în viață. Cred că ambasadori ai valorilor olimpice, pe lângă sportivii medaliați sunt și copiii pe care i-am adus cu mine și cred că viitorul va arăta că am avut dreptate. Toți copiii pot trăi aceste valori dacă mediul îi ajută, au modele demne de urmat și sunt educați în spiritual olimpismului. Un antrenor de atletism spunea că în fiecare om zace un un potențial atlet. Putem spune că fiecare copil este un potențial “Campion în viață” dacă trăiește urmând valorile olimpice, adică: excelență, prietenie, respect, la care se adaugă cele 4 valori ale jocurilor parolimpice: curaj, determinare, inspirație, egalitate. Nu întâmplător aceste valori sunt esența un stil de gândire constructiv, care-i ajută pe oamenii să transforme visele în realitate.

Vreau să-i prezint pe cei șase copii:

–          Andrei 11 ani, practică handbal și baschet și are numai foarte bine la școală,

–          Pavel 6 ani este centură portocalie la karate și a învățat singur să citească

–          Tudor 10 ani este un talent la bicicletă și face handbal

–          Robert 10 ani, deși practică atletism doar de 5 luni este campion municipal la 150 de metri

–          Rareș 12 ani, este olimpic la matematică, are 1.85, iar toți antrenorii care-l văd, de baschet, înot, handbal, vor să-l antreneze pentru perfoemnață. Practică handbal și aleargă de două ori pe săptămână.

–          Gabi 11 ani are numai foarte bine la școală îi place orice sport, iar după întâlnirea cu campionii de la scrimă merge de trei ori pe săptămână să practice acest sport.  

Sportul este unul din pilonii care pot aduce o creștere semnificativă a calității vieții românilor și est un element esențial în dezvoltarea copiilor. Sunt foarte multe lucruri simple care ar putea duce la schimbări, un impact masiv al sportului în societate.

  1. „Porți deschise pentru sport în școli”, adică să li se permintă copiilor și tinerilor să facă sport în facilitățile de sport din școli și în zilele libere, adică vacanță și sâmbăta și duminica
  2. Crearea de campionate și evenimente sportive în școli, între școli, între cartiere
  3. Crearea de cultură sportivă în școală. Fiecare copil să învețe în școală sporturi câteva sporturi de bază: handbal, rugby tag, fotbal, baschet, atletism, șah, tir cu arcul, volei etc..
  4. Crearea de baze sportive multifuncționale, de cartier, unde cetățenii să poată face sport oricând. La fiecare 10.000- 20.000 de locuitori să existe o bază sportivă cu 3-5 terenuri multi-funcționale.

Am inițiat împreună cu colegii mei din asociația Corporeanima o serie de proiecte care sprijnă dezvoltarea copiilor, având ca bază sportul.

Având cadrul format și o mișcare de masă sportivă putem vorbi și de rezultate la nivel de olimpiade, dar mai mult decât atât, putem avea copiii purtători ai valorilor olimpice în societatea noastră atât de zguduită de cutremure sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *