Cine-l cunoaște pe Luca Spiridon?

Primul câștigător de maraton se numea Louis Spiridon. Se întâmpla pe la 1896. Pe vecinul meu de 8 ani îl cheamă Luca Spiridon. Amândoi Spiridonii au o calitate: ALEARGĂ și o fac bine. Luca Spiridon mi-a arătat că are ceva care lipsește în ziua de azi sportivilor de mare performanță:  fair play.  Asta s-a întâmplat la Semi-maratonul Internațional din 17 mai 2014, la cursa copiilor.

Pe Luca Spiridon l-am cunoscut acum 3 ani în cartier. Tocmai înființasem primele alergări de grup ale cartierului. Lunea, miercurea și vinerea ne vedeam la ora 19.30 în colțul unei străzi și facem 3 ture de 2.5km pe un traseul format din străzile Niagara și Marginei. Veneau copii, veneau adulți, începători și mai avansați. După prima tură îi trimiteam acasă pe toți copii. În schimb Luca îmi spunea că el vrea să mai alerge o tură. O făcea fără să gâfâie, chiar dacă-l goneam acasă. Copiii din cartier îmi spuneau: “Domnul Dan, Luca are pătrățele. Ia ridică mă tricoul  să le vedem, îi spuneau.” Avea pătrățele și, mai mult, la viteză îi bătea și pe băieții mai mari cu 3-4 ani. În rest un băiat cuminte, liniștit, bun și politicos. Acum un an l-am trimis la o antrenoare de atletism să-i vadă potențialul. La viteză i-a bătut pe băieți mai mari, iar la rezistență nu se mai oprea. Se antrenează pe stradă jucând fotbal sau alergând după copiii care merg pe biciclete.

Luca a dovedit că este un copil talentat la alergări la cursele copiilor de la Maratonul Internațional București, unde a ieșit pe de două ori pe locul 2, o dată pe locul 3 și o dată pe locul 6. Tot timpul a fost printre primii. La noi în cartier este vedetă, a câștigat toate cele 4 ediții de la Crosul Cartierului, cursă pe care o avem în cel mai tare eveniment sportiv pentru copii Jocurile Cartierului. De fiecare dată îi sun pe părinți să meargă cu el la cursele mai mari pentru copii de la Maratonul București, tocmai pentru a-l ține în temă cu alergările.

Sâmbătă 17 mai era prezent la cursa copiilor. L-am căutat, l-am încurajat, l-am sfătuit să se așeze printre primii la start etc.. . Eram sigur că va ajunge între primii trei, chiar dacă el are 8 ani și categoria se ducea până la 10 ani. Aștept, aștept și ce văd? Nimic. Luca nu apare. Apare într-un final, după ce sosise deja prima jumătate de alergători. Alerga ușor, fără să gâfâie și-l ținea pe un copil de spate. Acest copil se ținea cu mâna de ficat. Ce se întâmplase? Luca l-a văzut pe copil de la începutul cursei că s-a supra solicitat, cam cum fac toți copii de obicei, și a rămas cu el până la sfârșitul cursei. Putea să tragă tare la primele locuri, dar nu a făcut-o. Ne-a spus că nu vrea neapărat premiu. A stat cu copilul acela fiindcă a văzut că-l durea burta. Ne-a lăsat pe toți muți. O lecție de fair play de la un copil de 8 ani.

Frumusețea este că animatorul cursei a văzut cum l-a însoțit pe acel copil la final și l-a trecut pe Luca pe o listă cu premiile fair play. Am stat să-l văd la premiere, deși mă grăbeam să plec la Cluj. Poate că ieșea pe unul dintre locurile fruntașe, dar rata premiul de fair play. Cred că sunt mulți campioni care pot învăța de la acest copil multe lecții despre caracter și omenie. Oare câți oameni au ocazia să câștige premiul fairplay-ului și ratează această ocazie?!

Urmăriți-l pe Luca Spiridon. Nu știu dacă va fi atlet sau fotbalist, dar sigur va fi un mare om. Acum un an domnul Silviu Dumitrescu mi-a dat un maieu pe care scrie Spiridon, îl avea de la un prieten elvețian care conducea unul dintre cluburile de alergare Spiridon. I l-am făcut cadou lui Luca. Acum un an s-au mirat și organizatorii de la MIB că are maieu pe care are scris numele. “Ia uită-te ai tricou cu numele tău, ca vedetele.” Luca este o vedetă pentru ceea ce a făcut când nu a câștigat o cursă. Aici este diferența care face diferența între un câștigător de cursă și un model. Este prima dată când  nu alerg la această cursă, dar totuși este cea mai frumoasă poveste pe care am trăit-o la o competiție.

2 păreri la “Cine-l cunoaște pe Luca Spiridon?

  1. anka

    Da…. ii doresc sa nu „se strice” pe parcurs. E de urmarit si de incurajat. Din pacate, multi citim, dam din cap si ne vedem de ale noastre. Din pacate, una dintre lacunele educatiei contemporane este insuflarea anumitor valori care tin de a ne pasa de cei si de ceea ce este in jurul nostru, de a ne cultiva taria sa renuntam la unele chestii personale, care tin de imagine sau de avantaje/castiguri. Frumos ca ai scris despre copilul Luca Spiridon 🙂

    Răspunde
  2. Oana Badea

    Foarte frumos. Sa creasca mare si sa-si cultive pasiunea pastrand atitudinea 🙂 Bravo Luca Spiridon, sunt sigura ca vom mai auzi de tine

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *