Jocurile cartierului – ediția a doua octombrie 2012

În 27 octombrie am organizat în a doua ediție a „Jocurilor cartierului”. Este un eveniment sportiv unic în România, dedicat copiilor, în care scoatem sportul pe stradă. Activitățile se desfășoară în cartierul în care locuiesc, cartierul Costeasca. Glumind, spun că este singurul eveniment sportiv pentru copii cu două ediții în același an. Prima ediție a avut loc în 2 iunie, ca un cadou pe care l-am făcut copiilor de ziua lor. Vreau cu aceste evenimente să-i scot pe copii din casă pentru a face sport și să creez o cultură sportivă în cartier. Dacă la prima ediție au fost 50 de copii, la ediția a doua au fost aproape 150. Următoarea ediție va fi în 30 martie 2012, unde estimez că vor fi peste 200 de copii. Deja unii m-au întrebat dacă nu facem și în următoarea sâmbătă acest eveniment.
Toate activitățile se desfășoară pe strada Amintirii și pe terenurile de sport ale școlii 182 „Alexandru Costescu”, între orele 8.30 – 13.30. Punctul cheie este blocarea unui segment de pe strada Amintirii, unde s-a desfășurat Crosul Cartierului, dar și jocuri sportive de fotbal, baschet, tenis de masă, handbal, rugby tag, badminton, volei.
La ora 7.30 am început să punem bannere pe stâlpii de pe stradă, să ducem mese și materialele necesare. Deși înscrierile au început la ora 9.00, la ora 7.50 deja a venit prima fețiță. Mi-a zis că nu a avut somn. Pe la ora 8.00 a apărut și gașca de voluntari copii, care au terminat de adus toate materialele necesare desfășurării evenimentului. La un moment dat aveam mai multe ajutoare copii decât adulți.
De la ora 8.30 am blocat accesul pe stradă, folosind niște garduri speciale donate de Apa Nova. Pe stradă s-au desfășurat ateliere de: badminton, fotbal, baschet, volei, rugby tag, tenis de masă. În curtea școlii, de la ora 9.00 – 10.30 s-a jucat handbal. Copiii joacă handbal săptămânal. Proiectul cu handbalul l-am început ca o activitate de vacanță, prin care copiii să fie inițiați în handbal. Acum vrem să facem din această echipă una dintre cele mai bune echipe școlare din București. Evenimentele sportive s-au desfășurat după cum ne-am planificat: 8.30-10.30 sporturi de echipă, 10.30-11.45 Crosul Cartierului, 11.45-13.45 sporturi de echipă.
Înainte de festivitatea de premiere copiii au ascultat muzică cântată de fanfara adusă special pentru ei. Fanfara am adus-o și cu un scop ascuns, acela de model pentru copii, deoarece vrem cât de curând să avem o fanfară sau orchestră de cartier. Vom vedea dacă așa va fi.
Vrem ca acest eveniment sportiv să se desfășoare de două ori pe an și să fie un fel de Jocuri Olimpice ale Cartierului.
Atletismul a fost la loc de cinste, având concursuri de alergare pe distanța de 320 – 700 metri pentru 10 categorii de vârstă. Practic la cursă s-au înscris aproximativ 150 de copii cu vârste de 4-14 ani. Anul viitor, vom avea ediția de primăvară în 30 martie și acolo vom mai introduce o categorie de vârstă la cros, 14-18 ani, deoarece au fost și copii mai mari care ar fi dorit să alerge. Pe viitor vom face și Marșul Cartierului, care va fi un fel de procesiune a mișcării cu cetățeni de orice vârstă.

Lucruri de luat în seamă:
– Un copil de 10 ani a terminat această cursă pe penultimul loc. A fost foarte mulțumit, deoarece a progresat față de situația din vară când a terminat pe ultimul loc. Mi-a spus: „Vreau să fac antrenamente de atletism. La anul vreau să fiu pe podium.”
– Vedete locale. Deja cartierul are câteva vedete locale. Cel mai cunoscut este Luca Spiridon, care este câștigătorul categoriei sale pentru a doua oară, mai mult decât atât, doi ani la rând a ieșit pe locul doi la Maratonul Bucureștiului. Pentru un copil care nu face atletism de performanță este ceva deosebit. El a fost cel mai ovaționat din cartier. Sara este o fetiță de 10 ani care a terminat și înaintea băieților o cursă pe care a parcurs-o cu zâmbetul pe buze.
– Fetele de la clasa a V-a A au un potențial deosebit pentru sport. Pe primele 5 locuri s-au clasat 3 fete din acea clasă, în condițiile în care cea mai bună la alergare din clasă nici nu a venit. Este o clasă care vrem să fie pepinieră pentru echipa de handbal a școlii, unde din 16 fete, cel puțin 10 au un potențial foarte mare de a fi handbaliste bune.
– Cultura sportivă a cartierului. În cartier copiii încep să prindă gustul sportului. Se organizează două evenimente pe an ale Jocurilor Cartierului, avem alegări de grup pe 3 ori pe săptămână, antrenamente gratuite de handbal, iar în școală sunt antrenamente săptămânale de aikido și baschet. Dacă mergi pe străzi vei găsi 4 panouri de baschet montate pe stradă, iar pe stradă se joacă fotbal, baschet, badminton și tenis cu piciorul și tenis de masă.
– Revoluția sportului. Sportul poate crea revoluție în cartier, dar și în mintea copiilor. Copiii au nevoie de foarte puțin pentru a face sport. Letiția, o fetiță de 8 ani, m-a întrebat în luna noiembrie: „– Când este următoarea ediție? – În 1 iunie. – La ce oră? – La ora 9.00. – Ai auzit tati?”
Mulțumiri celor au sprijinit acest acest proiect:
– Colegilor mei din asociația CORPOREANIMA ( www.corporeanima.ro ): Daniela Maguriță, Constantin Bălan și Rareș Medrega.
– Vecinilor din cartier, care au fost voluntarii principali, dar mai ales copiilor care, chiar dacă au participat la competiţiile sportive, m-au ajutat și la activitățile de pregătire.
– Ambulanța Scorseze – care a asigurat servicii medicale de înaltă ținută și operativitate în timpul activităților.
– City Grill, Apa Nova, Farmec S.A., Bucharest Running Club, Federația de Fotbal care ne-au ajutat cu premii pentru copii.
– Federația de Rugby care a antrenat copiii în jocuri de rugby tag și ne-a ajutat cu premii pentru tombolă
– Federația de Atletism și Comitetul Olimpic Sportiv Român pentru premiile acordate și prijinul logistic.
– Primăria Generală care mi-a dat aprobările în timp util pentru a organiza evenimentul.

Mai multe despre proiecte pentru copii pe www.corporeanima.ro

Următoarea ediție va fi pe 1 iunie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *